30.000 euro boete en taakstraf voor fraude met eieren

Tegen een eierenhandelaar uit Mijnsheerenland is een boete van 30.000 euro geëist. Het Openbaar Ministerie eist de boete omdat de eierenhandelaar op grote schaal eieren zou hebben voorzien van een vals herkomstnummer. De oorspronkelijke herkomst van de eieren was onduidelijk en een deel van de eieren had een te hoog firpronilgehalte. Naast de geldboete moet de leidinggevende van het bedrijf 100 uur werkstraf uitvoeren en kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

De eierhandelaar is in juni 2018 doorzocht door de opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD). Tijdens de doorzoeking werden 280.000 ongestempelde eieren aangetroffen. Uit de administratie van het bedrijf was de herkomst van de eieren ook niet te herleiden, heeft de verdachte tegen de NVWA verklaard.

De NVWA-IOD heeft uit een aantal eieren monsters genomen. In die monsters bleek bij een aantal eieren een te hoog fipronilgehalte te zitten. Dit komt vermoedelijk doordat de eieren van een bedrijf komen waar fipronil is gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Eieren met een te hoog fipronilgehalte moeten verplicht worden vernietigd.

Bron: FoodHolland

Terug naar nieuwsoverzicht 

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder