Food defense (TACCP)

Voedselfraude wordt gemotiveerd door economisch gewin. De motivatie bij Food defense is juist om moedwillig kwaad te doen. Een recent voorbeeld van Food defense bij een luchtvaartmaatschappij betreft het toevoegen van naalden in broodjes. Met een gedegen TACCP inventarisatie worden eventuele risicogebieden in uw bedrijf vastgesteld.

Threat Analysis (TACCP) en Food defense zijn ontstaan in de Verenigde Staten. Na de aanslagen in 2001 zijn door de ‘Food and Drug Authority’ eisen opgesteld voor Food defense. De Europese markt heeft hier op ingespeeld. Dat heeft geresulteerd in de vermelding van Food defense in diverse kwaliteitsstandaarden, zoals BRC, IFS en ISO 22000.

Food defense richt zich specifiek op de beveiliging van de eigen productiefaciliteit. Met een Threat Analysis (TACCP) kunt u situaties waarin moedwillig iets aan producten wordt gedaan, voorkomen. Naar aanleiding van een TACCP inventarisatie kunt u verschillende maatregelen nemen, bijvoorbeeld de beveiliging van uw pand(en) versterken en strenge regels voor het meenemen van persoonlijke eigendommen in productieomgevingen.

Momenteel zijn in verschillende kwaliteitsstandaarden eisen opgenomen ten aanzien van het uitvoeren van een gedegen Threat Analysis (TACCP). Bij een TACCP inventarisatie beoordeelt men waar mogelijk risico’s aanwezig zijn op uw productiefaciliteit. De gedefinieerde risico’s dienen vervolgens opgenomen te worden in een Food defense plan.

Heeft u een TACCP inventarisatie uitgevoerd en een Food defense plan geïmplementeerd en komt u toch nog in een situatie terecht waar u het slachtoffer bent van Food defense? Dan is het belangrijk dat uw bedrijf gecontinueerd kan worden. Ook hierop kunt zich voorbereiden. Bijvoorbeeld door preventief een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen.

De ervaren projectmanagers van FoodTrust kunnen voor u een Threat Analysis (TACCP) uitvoeren en een Food defense plan opzetten. Indien u meer informatie wilt over onze TACCP inventarisatie, dan bespreken wij graag vrijblijvend met u de mogelijkheden. Neem contact met ons op.

Nieuws

IFS Product Integrity Audit (PIA)

Lees verder

68 bedrijven verdacht van misleiding of fraude met ‘biologische’ producten

Lees verder

#HeelFoodTrustbakt fraude taartjes

Lees verder