Gevangenisstraffen tot 3 jaar en geldboetes van 150.000 euro geëist vanwege fraude met vlees.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 3 jaar en boetes tot 150.000 euro geëist tegen verschillende bedrijven en de leidinggevenden vanwege fraude met vlees. Uit onderzoek van de opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) blijkt dat door valsheid in geschrift circa 400.000 kilo vlees niet meer herleidbaar was naar de bron, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarnaast is het consumentenvertrouwen ernstig ondermijnd.

Het onderzoek door de NVWA-IOD startte naar aanleiding van klachten uit Engeland en Ierland. In januari 2013 werd er paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Op de etiketten stond dat de producten alleen rundvlees bevatten. Ook in Frankrijk werd er een partij van de slachterij geblokkeerd omdat de snippers paardenvlees bevatten, terwijl op het etiket stond dat het rundvlees betrof.

Registratie niet op orde
Uit het onderzoek bleek dat er bij bedrijven onvoldoende geregistreerd werd waardoor de traceerbaarheid van het geslachte vlees ondoorzichtig is geworden en feitelijk niet meer mogelijk is. Er zouden onterecht verklaringen zijn afgegeven dat het paardvrij vlees betrof, terwijl dit in werkelijkheid niet zo was. Daarnaast stond op de documenten dat het vlees van runderen in Nederland kwam, terwijl het vlees van runderen in Frankrijk, Duitsland en België kwam.

Vleesketen verantwoordelijk
Het vleesbemiddelende bedrijf en de dienstverlener worden verdacht van het faciliteren van valsheid in geschrifte. Uit de verklaringen van de dienstverlener blijkt dat de klant bepaalde wat er op de documenten werd gezet. Dit leidt ertoe dat wanneer de klant aangeeft dat er ‘halal’ op de documenten gezet moet worden, er door de dienstverlener ‘halal’ op gezet wordt. Zonder hierbij te kunnen herleiden of het überhaupt ‘halal’ is.

Strafeisen
Het OM heeft een geldboete opgelegd van 150.000 euro en 75.000 euro voor de dienstverleners. De leidinggevende hoorde een gevangenisstraf van 3 jaar tegen zich eisen. Bij de dienstverleners was dit 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk- met een proeftijd van 2 jaar. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd.

Bron: Openbaar Ministerie

Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder