NVWA en Marktplaats werken samen tegen de verkoop van verboden spullen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Marktplaats slaan de handen in een tegen de handel in illegale producten. Hiervoor is een samenwerkingsdocument met afspraken getekend waaronder het zoveel mogelijk weren van advertenties met verboden producten op Marktplaats. Gezamenlijk zetten de partijen zich in voor betere voorlichting en toezicht op de handel in verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten.

Marktplaats zal op zijn beurt kopers en aanbieders nog beter wijzen op het feit dat aangeboden producten en diensten moeten voldoen aan relevante wetgeving zoals de Europese General Food Law en de Warenwet. De NVWA besteed extra aandacht aan verboden goederen die een groot risico vormen voor consument, dier of natuur.

Wanneer NVWA-inspecteurs verboden aanbod aantreffen op Markplaats, melden zij dat aan de handelssite. Marktplaats zorgt ervoor dat de betreffende advertenties worden verwijderd en de verkoper wordt op de melding van de NVWA gewezen. Een gedefinieerde trefwoordenlijst, opgesteld door beide partijen, zorgt ervoor dat verboden aanbiedingen automatisch worden verwijderd. Ook worden de accounts van aanbieders tegen wie de NVWA meerdere meldingen heeft gedaan door de handelssite geblokkeerd.

Het afgelopen jaar is de procedure getest in een pilot op basis van gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten. In 2 maanden tijd zijn een kleine 120 advertenties verwijderd. Daarna is de pilot halverwege 2018 uitgebreid met voor de NVWA belangrijke ‘domeinen’ bijzondere eet- en drinkwaren zoals voedingssupplementen en afslankmiddelen, productveiligheid, e-sigaretten en e-liquids.

Deze nieuwe samenwerking kan helpen in de strijd tegen voedselfraude doordat de opsporingskans groter wordt, ook voor kleinere partijen.

Bron: FoodHolland

Terug naar nieuwsoverzicht 

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder