Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Bij 42 vleesverwerkende bedrijven is dit jaar door de NVWA onderzoek verricht naar aanwezigheid van sulfiet in vlees. Er is met name onderzoek gedaan naar producten op basis van gehakt vlees. Het gebruik van sulfiet in vlees is niet toegestaan volgens de Verordening (EU) 1333/2008. Bij de helft van de gevallen is sulfiet daadwerkelijk aangetoond. Deze bedrijven hebben een boete opgelegd gekregen door de NVWA. Ook mogen de producten niet meer verkocht worden.

De NVWA nam per bedrijf 1 of meer monsters en deze werden geanalyseerd in het NVWA-laboratorium. Bij de 42 bedrijven zijn in totaal 134 monsters genomen van rundergehakt en vleesbereidingen op basis van gehakt vlees. In 52 van de genomen monsters, afkomstig van 21 afzonderlijke bedrijven, is de aanwezigheid van sulfiet aangetoond. Hierbij zijn gehaltes tot 4.000 mg sulfiet/ kilo product aangetroffen.

In 2018 werd er ook al sulfiet gebruik in de vleesverwerkende branche aangetoond. Daarom roept de NVWA nu de branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland en de Vereniging van Keurslagers op om de leden aan te spreken op het niet toegestane gebruik van sulfiet.

Bron: NVWA

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder