Prijs van zalm nu naar recordhoogte?

Door een algenplaag zijn de afgelopen week naar schatting 8 miljoen zalmen doodgegaan bij Noorse viskwekerijen. Meer dan de helft van de omzetgroei is daardoor verloren gegaan, zeggen de Noorse autoriteiten.

Volgens het Directoraat van de Visserij in Noorwegen gaat het om zo’n 10.000 ton gekweekte zalm, met een verkoopprijs van 63,5 miljoen euro. Het verlies zou echter nog veel groter kunnen zijn.

„Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de verliezen voor de producenten zullen zijn. Voorlopige cijfers wijzen op 8 miljoen dode vissen, wat overeenkomt met 40.000 ton zalm die de markten niet zal bereiken”, aldus Paul Aandahl van brancheorganisatie Norwegian Seafood Council. Volgens Noorse media gaat het om de dodelijkste algenplaag sinds 1991.

De algen, die zich snel hebben verspreid langs de kust van Noord-Noorwegen, plakken aan de kieuwen van de vis en verstikken ze. Wilde vis kan wegzwemmen van de algengordel, terwijl gekweekte vis gevangen zit. Noorwegen is ’s werelds grootste exporteur van zalm. Het land exporteerde 1,28 miljoen ton zalm in 2018. Dit is een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2017 volgens gegevens van het Noorse statistiekbureau.

Schaarste in het aanbod kan ervoor zorgen dat de prijs omhoog gaat. Een product als zalm wordt hiermee nog gevoeliger voor eventuele voedselfraude. Denk aan lagere percentages toevoegen dan de werkelijk geclaimde hoeveelheid op een verpakking van een samengesteld product, het toevoegen van extra vocht om gewichten te behalen, etc.

FoodTrust kan jou als bedrijf helpen met het uitvoeren van een kwetsbaarheidsanalyse. Dit kan er voor zorgen dat het bedrijf voedselfraude sneller op het spoor komt! Neem contact met ons op via info@foodtrust.nl of bel 073 3034180.

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder