Risicomanagement in food

Voedselfraude (VACCP) en Food defense (TACCP) staan lijnrecht tegenover de momenteel veel gebruikte voedselkwaliteit en voedselveiligheid aspecten. Waar voedselveiligheid (HACCP) en -kwaliteit richten zich op het voorkomen van onopzettelijke gevaren voor de gezondheid van de consument, richten voedselfraude en Food defense zich op het voorkomen van opzettelijke besmetting of vervalsing. Bij Food defense is meer met de motivatie om kwaad te doen, bij voedselfraude is dat vanuit economisch belang.

voedselfraude

Enkele situaties van voedselfraude (VACCP) zijn:

 • Het vervangen van ingrediënten door goedkopere alternatieven.
  Bijvoorbeeld: olijfolie (extra vergine) vervangen door een goedkoper alternatief, , maar blijft dezelfde productnaam of etiket dragen, zonder dat de vervanging wordt gecommuniceerd.
 • Het verdunnen van ingrediënten zonder dat te vermelden.
  Bijvoorbeeld: melk kan worden vermengd met andere melksoorten en water. Zo is er bij de productie van Buffel mozzarella buffelmelk nodig. Er zijn gevallen bekend dat melk van de koe wordt toegevoegd.
 • Producten die onterecht een keurmerk dragen.
  Bijvoorbeeld: het gebruik van het Beter Leven keurmerk en het keurmerk voor Biologische producten.
 • Het vervangen van duurdere ingrediënten in een samengesteld product.
  Bijvoorbeeld: de bekende paardenvleesaffaire waarbij paardenvlees (een goedkoop alternatief van rundvlees) als vervanger werd gebruikt in een lasagne product.

Enkele situaties van Food defense (TACCP) zijn:

 • De aanwezigheid van naalden in broodjes vanaf Schiphol. Naar verwachting zijn de naalden opzettelijk door een medewerker toegevoegd aan de broodjes.
 • Het besmetten van sinaasappels met kwik.

Voedselveiligheid en voedselkwaliteit richt zich op de borging van onopzettelijke gevaren. Met behulp de HACCP systematiek worden deze gevaren geborgd. Onze partner Bureau voor Kwaliteitszorg is gespecialiseerd in het opzetten en implementeren van deze kwaliteitsmanagementsystemen.

FoodTrust heeft ervaren projectmanagers in dienst welke voor u een risico-inventarisatie, voedselfraude- of food defense plan kunnen opzetten. Indien u meer informatie wilt over onze diensten, dan gaan wij graag vrijblijvend met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op.

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder