Vervolging in Frankrijk voor Brabantse paardenvleesfraudeurs

In navolging op het paardenvleesschandaal in 2013 is een Nederlandse vleesverwerker in Nederland veroordeeld voor de verkoop van paardenvlees als rundvlees en luidde de straf het terugbetalen van onrechtmatig verkregen winsten en een gevangenisstraf.

Het schandaal kwam in 2013 naar buiten nadat in Ierland hamburgers met paardenvlees werden ontdekt, wat niet op de ingrediëntendeclaratie stond. Het schandaal speelde in 13 landen en ging in Europa om zo’n 4,5 miljoen kant-en-klaarmaaltijden. Ook in Frankrijk bleek lasagne paardenvlees te bevatten, terwijl de consument dacht dat het om rundvlees ging. Daarom staan Nederlandse vleeshandelaren nu ook in Frankrijk terecht voor dit schandaal en worden zij verdacht van ‘oplichting in georganiseerd verband’. Hiervoor kunnen zij een maximale celstraf van 10 jaar op en 1 miljoen euro boete krijgen.

Hieruit blijkt eens te meer dat voedselfraude grote gevolgen kan hebben voor de veroorzakers. De straffen zorgen ervoor dat het steeds minder loont om de regels te overtreden.

Bron: FoodHolland

Terug naar nieuwsoverzicht 

Nieuws

Internationaal onderzoek Opson VIII legt fraude met biologisch voedsel bloot

Lees verder

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

Lees verder

Opnieuw is sulfiet aangetroffen in vlees

Lees verder