Voedselintegriteit

Voedselfraude, ook wel voedselintegriteit genoemd, is de opzettelijke vervalsing van producten door ze (deels) te vervangen door andere ingrediënten. Ook het geven van een verkeerde informatie over het product valt onder de noemer voedselintegriteit. De motivatie achter voedselfraude is altijd economisch gewin.

Voedselintegriteitskwesties komen steeds vaker voor. Fraude kan een gemakkelijke manier zijn om geld te verdienen, de productieketens worden steeds complexer en dus ondoorzichtiger. Vanwege een aantal recentelijke schandalen komt er steeds meer aandacht voor voedselintegriteit. In diverse kwaliteitsstandaarden, zoals BRC, IFS en FSSC 22000, zijn eisen opgenomen die de authenticiteit van producten kunnen borgen. Daarnaast stellen ook retail organisaties eisen om de voedselintegriteit te waarborgen.

Het vertrouwen in uw product begint met voedselintegriteit. In 2013 heeft het Europees Parlement een top 10 gemaakt van producten met een verhoogd risico op het gebied van voedselintegriteit. Let u daarom extra goed op de voedselintegriteit als u één van deze producten als ingrediënt gebruikt, of als u deze producten verhandelt:

  • Olijfolie wordt wel eens vervangen door goedkopere olie uit peulvruchten
  • Vis van mindere kwaliteit wordt verkocht als duurdere vis
  • Producten dragen soms een keurmerk zonder aan de eisen te voldoen
  • Melk wordt vaak vermengd met water of andere melksoorten. Mozzarella is een berucht voorbeeld
  • Granen worden vervangen door goedkopere graansoorten
  • Honing en ahornsiroop worden aangelengd of er wordt gelogen over de herkomst
  • Duurdere koffie wordt soms vermengd met goedkopere soorten koffie
  • Aan thee worden andere bladeren of kleurstoffen toegevoegd
  • Aan saffraan en andere kruiden worden goedkope vervangingen toegevoegd
  • Duurdere wijnen worden aangelengd met goedkopere varianten
  • Fruitsappen worden verdund met water of andere fruitsappen

Komt één van deze producten voor in uw productieketen en wilt u graag zeker weten dat de voedselintegriteit in orde is? Neem dan contact op met FoodTrust.

Nieuws

Inval door IOD en NVWA bij vleesverwerker

Lees verder

Na aardbeien met spelden, nu bananen met spijkers

Lees verder

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Lees verder
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren